LA REINA MORA

 Comencem

-Bé, el primer dia d'aquest projecte, el Cesc ens va presentar el tema, el tema de la Reina Mora, que es basa o el tema principal és l'Islam. Aquest primer dia el Cesc ens va posar un vídeo per introduir-nos al tema. Després vam començar el joc. Nosaltres ens vam apuntar algunes coses sobre el vídeo que ens van ajudar en el moment del joc. Nosaltres pensavem que arribariem al final. Però al final no vam arribar al final. Cesc ara et posaré la línia del temps que hem fet.


Doncs mira Cesc nosaltres hem fet aquesta linea del temps. La veritat es que no som els millors fent lineas del temps. Però jo crec que ens hem esforçat en fer-ho. Com veus hem posat cada data i al costat cada event correspomdent a l'any i hem canviat el color de alguns paragrafs per poder distingirlos bé.


Visigots

    Aquest dia jo i el meu company estavem confinats ho sigui que no vam participar en la prova de aquest dia. Jo crec que podriem haver tret el deu però al final ens vam tindre que conformar amb el cinc. Bé, aquell dia el Cesc, ens va presentar a un home, un senyor que va ser assassinat a Tarragona, i que gràcies a això van posar un carrer en memòria a ell, aquell senyor o home es deia Hermenegildo, Un home que era Fill del rei Vigildo, el seu germà es deia Recaredo i hi ha alguna cosa interessant d'aquesta família, ja que eren com uns Cristians amb una dictadura que rebutja el dogma de la trinitat. El nostre protagonista quan va créixer, es va adonar que aquesta dictadura no era bona, per això es volia tornar Catòlic, ja que la majoria de la gent era hispanoromans que eren gent catòlica.

Hermenegildo li va dir al seu pare que volia ser catòlic, ell es va negar rotundament i va enviar al seu germà que el matés, Hermenegildo es va escapar, però va ser capturat un temps després i el van matar. Després de la seva mort ho van canonitzar o ho van creure catòlica, i gràcies a això, tots els 13 d'abril a tarragona se celebra una festa o homenatge per a ell.


Avicena o بن سینا Ibn-Sina, era un Filòsof, científic, poeta, astrònom, metge, teòric de la música, físic, matemàtic, químic, ètic, alfaquí i escriptor reconegut a la seva època, les seves àrees d'estudi eren: Medicina, aromateràpia , filosofia, lògica, Kalam, poesia, teologia, ciències de la Terra, filosofia de la ciència, física, psicologia i astronomia. Va néixer el 980, anys abans de 1000, la veritat, Va ser un gran metge en la seva època i els llibres de textos més famosos del van ser fets de la medicina.





Carrer Sant Hermenegild:

43003 Tarragona





Al Andalus


Cesc aquest dia en el joc vam ser els millors de la classe la veritat es que les preguntes van ser molt faciles perquè vam treballar molt les banderes. Quan el Cesc ens va dir que el seguent joc anava de les banderes ens vam posar les piles i vam trobar totes les banderas que tenen la mitja lluna. Quan va començar el joc jo tenia moltes esperançes de guanyar, i així va ser. Vam guanyar perquè no vam tindre que buscar ninguna bandera per Google, ja les teniem totes al blog. 



 Algeria, Malaysia, Singapur, Azerbaijan, Maldives, Tunísia, Comoros, Mauritania, Turquía, Pakistan, Turkmenistan, Libya o Libia, Uzbekistan.  





Avui hem après que tots es paisos que tenen una mitja lluna son musulmanes. He trobat un munt de banderes, jo no tenia ni idea que havien tantes banderes amb una mitja lluna. La única bandera que sabia que portava una mitja lluna era Turquia i no sabia perquè.


Filosofia

Cesc en aquest dia vam estar jugant bastant bé. Però no vam arribar al final o es lo que jo creia. Perquè quan el Cesc va dir que baixessim les pantalles just vam arribar al final de la prova. Per l'altre part no va servir de molt perquè ja havien aconseguit tots els números fins al 6, llavors ens vam quedar amb el cinc i la lletra.


- El dia que regramem el meu company i jo a classe, el Cecs ens presento a un home anomenat Avicena, ens mostro un vídeo i va dir que recrearem la seva història en un dibuix, i que investigarem una mica de la seva vida. Ara posar l'enllaç de la història que va fer Avicena, la representació de l'or ultimo un poc de la seva vida.





                                                                                   Foto Avicena:







                                                                                      Dibuix:





Cesc nosaltres hem volgut representar la historia de Avicena amb un dibuix. L'hem fet nosaltres a ma jo crec que ens ha sortit un dibuix ben fet.







Economia

Aquest dia no vam arribar ni ha aconseguir la lletra. Estavem com tots els dies intentant contestar les preguntes, però no ens sortien les respostes en Google, no les trobabem. En moltes preguntes vam pedir ajuda al Cesc que ens va ser molt útil però no va ser lo suficient per treure una nota més alta que el 5.



Cesc a nosaltres ens ha semblat bona idea fer un esquema amb el bubble.us que ja l'haviem utilitzat en altres projectes.

Cresque també va tenir molta repercussió perquè va fer algunes obres molt conegudes com el Atles Català que es considerada la pesa que va arribar al punt més alt del coneixement cartogràfic de aquella época. He investigat més i he trobat que aquest mapa es troba a la Biblioteca Nacional de França.


Cesc ara et deixo una imatge de alguna de la seva obra més important que es el mapa del mar mediterrani.












Cesc, jo he fet el treball amb el meu amic Paul. Això es una reflexió per a mi mateix, jo crec que vam treballar molt bé junts. Desde el primer dia ens vam repartir molt bé el treball. En el tema del joc ho vam fer bé però jo crec que podriem haver ho fet millor. La llastima es que vam faltar una semana per covid però els dos ens vam situar molt bé preguntant al Cesc i els nostres companys. Es veritat que al principi no entenia molt bé com fer la línia del temps perquè soc una mica desastre amb aquestes coses, però al final vaig acabar fent-ho molt bé. Per mi la part on més me he esforçat es el treball de Cresques. Vaig buscar molta informació per tenir molt clar el que tenia que redactar en el meu Blog i jo crec que fer ho en el bubble us va ser bona idea.




Societat




Cesc mira aquí te hem posat la piràmide de Societat dels Musulmans. La veritat es que es sembla bastant a una piràmide de Societat Cristiana. No teniem ni idea de com estava formada la piràmide, nosaltres teniem que buscar quin grup Social no parlaven en el vídeo del blog del Cesc. Sabien oblidat de posar el grup dels esclaus. Es veritat que els esclaus abans estaven en totes les Societats, però no estaria malament parlar una mica d'ells.



La piràmide esta dividida en dos grups, estan els musulmans i els no musulmans. Òbviament els musulmans sempre estaven en la part alta de la piràmide perquè eren les persones que seguien la religio musulmana desde petits. Després en la part baixa de la piràmide tenim a les persones que eran de una altre religió. Els esclaus en aquella epòca no els trataven com persones sinó com objectes. Ells intercanviaven esclaus per altres coses i els maltrataven. Nosaltres ens hem recordem que l'any passat à religió vam parlar molt d'aquest tema. Ens van explicar que ser un esclau era una de les pitjors coses que et podien pasar. Malgradament els esclaus era el grup Social on havien més persones com es mostra a la piràmide amb la part de abaix més ample. 

Cesc ara et posarem la piràmide que hem fet.




Mira Cesc aquí esta la nostra piràmide que hem fet al paint. No crec que sigui la millor piràmide de tots els meus companys per`+o ens hem esfroçat i jo crec que això es lo important. 


                                                                           Cultura


A nosaltres no ens agrada la festa de Santa Tecla sinó que ens encanta. Som fans de la festa de Santa Tecla. Una de les coses que més ens agrada de la festa es poder ensenyar aquesta festa algun amic, perquè ens agrada que molta gent pugui disfrutar de la millor festa de Tarragona.


Cesc, com te he dit abans nosaltres hem anat cada any a veure el seguici popular a si que quan ens vas dir que teniem que buscar dos figures que sortien a la festa que eren de originalitat musulmana les vam trobar de seguida. No ens va fer falta ni buscar en Google.




Els Gegants Moros

Cesc primer et direm lo que sabiem d'aquests gegants i després parlarem de el que hem trobat. Jo crec que es una bona manera de ordenar el text. Primer de tot sabiem que son una parella de gegants que surt al seguici popular de Tarragona. Estàn en el grup dels entremesos. Son els primers gegants grans que surten al seguici. Primer surten el negrito i la negrita però son gegants més petits.  Ara et direm tot el que hem trobat sobre aquestes dos figures. Els gegants originals van ser creats a lany 1851. No teniem ni idea que els havien creat fa tant de temps, però es clar a l'any 1985 van fer uns nous gegants perquè els originals ja estaven molt vells i eren molt pesats. Pesaven 100 kg, ara pesan uns 40 kg menys que abans. Imaginat carregar 100 kg d'urant una bona estona, segur que el que portava el gegant després tenia mal de esquena. També hem trobat que aquests gegants no tenen nom però la gent desde fa molts anys els hi posen els sobrenoms de Valatxo i la Maria. Gitanos de abans deien que el gegant moro era un gitano molt guapo de Tarragona i que la geganta mora era una gitana que vivia a la rambla.






Ball de turcs i cavallets

Cesc nosaltres casi no sabem res de aquest ball, si que l'hem vist varies vegades però sobre la historia no sabem molt. Lo unic que sabem es que representa una guerra però no sabem quina així que tindrem que investigar. He trobat que aquest ball simula la batalla de Cristians contra musulmans en plena època medieval. Els cavallets son els més antics de tota l'area catalana. Es van originar a l'any 1383. A lany 1804 es van introduir els turcs.







Art





- Hola, nosaltres som el Paul i l'Eric i avui venim a explicar per què aquesta finestra o runa musulamana és l'única relíquia que té Tarragona sobre els musulmans, esperem us agradi i bé, comencem.
Bé, tot començo en la penultima competència, l'Eric i jo ja doníem per perduda la competència, però almenys volíem estar com al podi, així almenys estaríem orgullosos de nosaltres, però bé, aquell dia la competència si es podria dir va ser buscar que era aquella runa que es trobava a la catedral de Taragona, nosaltres les verdes que vam buscar molt bé tot i que vam trobar subhastes que venien una foto d'aquesta runa per més de mil euros, però vam trobar de tot literalment, menys el nom , fins al final de la primera part, fa ràbia, però és el que hi ha.
La segona part era buscar el que estava gravat a la finestra, nosaltres busquem de tot però no trobàvem res, fins que el grup de l'Alvaro el va trobar a la wikipedia, la gent ho va anar trobant i doncs això... Al final ho vam trobar, si, però no a temps, ens va fer molta ràbia, doncs... si la veritat, perquè la gent s'emporto molts deus i això, però bé al final aconseguim el missatge, que era l'important, així que a continuació podreu el missatge i dir doncs el que es diu que és la història.

  1. La inscripción está hecho en caracteres cúficos y, según Aceña (1998), dice "En el nombre de Dios, bendición de Dios para el servidor de Dios, Abd al-Rahman, emir de los creyentes, Dios prolongue su vida, por el que ordenó hacer bajo la dirección de Ga'faro, su oficial y liberto en trescientos cuarenta y nueve (960)."


El cesc ens va dir que la història o llegenda millor dita és que un home s'escapo d'un lloc, que no se sap quin exactament, només sabem que s'escapo i doncs per donar gràcies i això plasmo la teva creença cap a déu en aquesta finestra o ruïna . Així que no sap sap perquè però van portar aquesta finestra aquí a Tarragona i això, però és bo, ja que només hi ha runes romanes a Tarragona.



Catalunya








- Aquesta és la darrera competència, va ser una mica caotica, doncs doncs m'enfada molt la veritat, l'eric i jo ens vam repartir molt bé la feina, però només faltava alguna cosa, esparar que Cesc, ja que aixecavem les mans però passa, òbviament, hi ha gent que la porto abans, però una altra que no i doncs això... bé el punt és ue aconseguim la lletra, doncs si, guanyem una mica de punts, doncs no, només el 5 però bé.
El millor és que la paraula estava completa, i deia un nom, el nom d'una reina, que es deia "Abdelàzia", ​​aquesta reina va existir a la vida real, l'únic que no se sap d'ella va ser com a mori, així que hi ha una llegenda que diu el següent: Segons la llegenda, els reis moros Almemoniz i Abdelazia es van fer forts al castell de Siurana. Tant que es van creure invencibles. Durant una batalla contra el cristià Amat de Claramunt, la reina va decidir celebrar un banquet. Fins que va caure una fletxa a la taula.

Espantada, i al crit de “han pres Siurana”, Abdelazia va muntar al seu cavall per emprendre la fugida i evitar així caure en mans enemigues. La reina no va trigar a entendre que no hi havia escapatòria possible. D'aquesta manera, va pujar pel cingle i va encarar el cavall cap a l'abisme.

Es diu que el corcel va imprimir tal força al salt que va deixar una marca a la roca. Ara, el lloc es coneix com “el salt de la reina mora”. Turisme de Siurana va fins i tot més enllà. Afirma que, a les nits d'estiu, es pot escoltar un cavall pujant cap al penya-segat.

- Cal recalcar que la història la tregui d'una pàgina, ja que volia que estigués tota la llegenda ben explicada. No sabia que a la nit d'estiu que podia escoltar el cavall pujar al penyal, és interessant la veritat, però... segurament aquesta història no és real, ja que hi ha persones que podien fer feta la petjada del penyal i tota la llegenda per que la gent vagi a visitar Siurana, això amb l'objectiu de guanyar diners, però bé, cadascun al seu cripteri.




Reflexió

Jo crec que aquest tema ha sigut diferent i més divertit comparat amb altres temes. No he aprés moltes coses però algunes coses si que les he memoritzades sobretot perquè la semana que ve hi ha examen. En aquesta part del treball ens ha anat pitjor el joc que en la altre part del treball. No hem aconseguit ningun deu i solament hem arribat dugues vegades al final. En el tema del meu companyt jo crec que hem estat molt bé treballant junts. Ens hem cordinat bé i repartit la feina ordenadament fent així un gran equip. Es veritat que en el joc no som els millor però ens hem sabut defensar. Aquestos temes que hem treballat en la segona part del treballl m'han agradat més que els primers. Per la simple raò de que jo eestava molt familialitzat amb alguns temes con el Siurana i Santa Tecla. La familía del meu pare esta repartida casi per tot el Priorat, per això he anat moltes vegades al Siurana, però mai vaig veure la petjada del caball. 

En resum aquest tema m'ha agradat molt i he estat molt bé amb el meu company de treball. Un 10/10















Comentaris

  1. saps què és això del dogma de la Trinitat? m'agraden coses com aquesta petita reflexió final que fas però ...en el dia a dia no et noto, fes-te present:)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

S'ha acabat 1r Eso