Una trajectòria estable?
Ahir vam començar el treball numero 6 del projecte estels. Tractava de fer un dard amb una palleta i trossos de cartolina. La veritat es que era bastant fàcil de fer, però jo mai havia jugat als dards. Tampoc ho havia vist en ningun bar sinó l'havia vist en pel·lícules i en la tele. El treball es feia en grups i jo ho feia amb els meus amic Paul, Roger, i Joaquin. El roger i el Paul feien les mesures de cartolina i jo i el Joaquin les retallaven. La veritat es que ens vam repartir el treball prou bé, per això vam acabar bastant ràpid. Quan ja teniem tots els trossos de cartolina retallats, vam fer dos talls a la palleta i els vam posar a la palleta. Llavors vam començar a llençar el nostre dard de diferentes formes per poder contestar les preguntes. La veritat es que vam obtenir les respostes prou ràpid.
Material
canyetes de refresc, cartró prim o cartolina, cutter, regla i tisores
Procediment
1. Fent ús del cutter talla dos parells de segments a una punta de la canyeta. Cada segment ha de tenir 15 mm de llarg i està situat a 10 mm de l'extrem.
2. Talla dos trossos de cartolina o cartró, de dimensions 30 x 12 mm (Imatge 8.1)
3. Fica cada tros fent-lo passar per dos segments veïns, tal i com es veu a la imatge 8.2. Doblega'l per la meitat formant angle recte (Imatge 8.3)
4. Llença una canya horitzontalment.
5. Llença ara el dard orientat de manera que els papers quedin a la part posterior.
6. Fes el mateix, però ara amb els papers a la part davantera. Imatge
7: procés de construcció del planador
Aquí he posat el procediment que vam tindre que fer per poder crear el nostre dard. Ara posaré les preguntes i les contestaré.
Qüestions
1. Quin és l'efecte dels trossos de paper?
Això ho vam comprovar llençant una palleta sense els trossos de paper, i després amb els trosso de paper. Vam veure que l'efecte era que la trayectoria de la palleta era més recte i planejava més.
2. Les aletes, han de situar-se al davant o al darrera de l'objecte volador?
Han de situar-se al derrera i ara explicaré el perquè a la pregunta tres.
Prova amb les aletes al darrere
3. Què passa si llencem el dard amb les aletes situades a la part anterior?
Doncs que l'aire frena molt a la palleta i llavors no avança.
4. Com podries fer que el dard girés sobre si mateix en llançar-lo?
Vam fer molts intents per poder descobrir com ho podiem fer. Però al final no vam descobrir una manera de com fer-lo girar, sinó dos! Primer vam fer-lo girar amb el dits. Just abans de llançarlo, amb el dit index i el polze, feiem girar el dard. Després el Paul ens va dir que en futbol Americà quan tiraves la pilota amb una trayectoria de a dalt a baix esta començava a girar sobre si mateixa. Vam probar lo mateix amb el dard i era veritat.
Cesc a dalt te he posat a cada pregunta un video que vam fer. El dard ha sigut un projecte curt i fàcil un 10/10.
ostres el futbol americà!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ResponElimina